Home Nieuw-Zeeland
E-mailadres Afdrukken PDF

new-zealand

Nieuw-Zeeland is in alle opzichten een land van contrasten. Soms letterlijk door het felle licht, maar vooral figuurlijk. Op de twee eilanden, die elk zo groot zijn als Groot-Brittannië, kom je allerlei wonderbaarlijke combinaties tegen. Alleen al de stilte is voor Nederlanders onwezenlijk. Achter elke bocht in de weg verwacht je drukte, maar alles wat je ziet zijn bossen, bergen, zo nu en dan een boerderij of een wei met schapen.

Dwars over het Noordeiland loopt “ the Ring of Fire”, een ring van vulkanen die helemaal rond de Stille Oceaan loopt. In Rotorua bijvoorbeeld vind je modderbaden en geiservelden die te bezichtigen zijn. Rotorua is ook het centrum van de Maori-cultuur. Maori’s zijn mooie, sterke mensen met gezichtsuitdrukkingen en tatoeages waaraan je kan zien dat ze het volk van de krijgers zijn. Op het Noordereiland vind je veel wijnbouw en fruitteelt, maar ook prachtige baaien die uitstekend geschikt zijn om te zwemmen, te duiken en te vissen. Een van de mooiste gebieden op het Noordereiland is de Bay Islands. Het kustlandschap is hier heel afwisselend en bij Paihia vind je vele eilandjes waar het prima toeven is. Hier vind je ook dolfijnen en walvissen. De grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland ligt ook op het Noordereiland en wordt ook wel “City of Sails”genoemd.

Op het bergachtige Zuidereiland wonen geen Maori’s en is de natuur nog het meest ongerept. Langs de ruige kustlijn vind je gletsjers, fjorden en prachtige meren waarin de met sneeuw bedekte toppen weerspiegelen. Christchurch, de grootste stad op Zuidereiland, staat bekend als een historische Engelse stad. In het Noordoosten van het Zuidereiland ligt Marlborough. Vooral de witte wijn uit deze regio geniet wereldfaam. De Marlborough Sounds met prachtige stranden, baaien en schiereilanden, trekken vele toeristen.